Silverfin – AI mapping

Digly onderzocht de opties van AI mapping binnen de software Silverfin. Deze tool is sinds dit jaar een must voor standaardisering.
Silverfin AI

Wat is AI Mapping in Silverfin?

Om dit gemakkelijk te begrijpen moet je het zien als 2 verschillende systemen met 2 verschillende rekeningstelsels waar een vertaler tussen staat. Die vertaler is AI Mapping.

In de meeste accountantskantoren en bijhorende dossiers, blijken alle grootboekrekeningen wel een bepaalde systematiek te hebben, maar met de nodige kleine en/of grote verschillen (rekeningenstelsel 1). Door dit rekeningenstelsel 1 te vertalen naar een andere (rekeningenstelsel 2), met de samenwerking van een vertaler (AI mapping), kunnen we uniform sjablonen, rapporten, exports opmaken en programmeren onder éénzelfde rekeningenstelsel. En dat op kantoorniveau.


Een voorbeeld:
Accountantskantoor Janssens heeft een dossier Groene Vingers BV.
De maaltijdcheques van de bestuurder van Groene Vingers BV worden, onder andere, geboekt op rekening 618400 (maaltijdcheques) en 618410 (MC eigen bijdrage).

Als we aan het werkdossier van Groene Vingers BV binnen Silverfin beginnen moeten we deze MC rekeningen verklaren. Als we deze rekeningen willen opnemen in onze exports en rapporten zullen we deze rekeningen ook moeten toevoegen onder de noemer 618400 en 618410.

Maar nu komt het!

Accountantskantoor Janssens heeft ook een ander dossier Lopende Benen BV.
De maaltijdcheques van de bestuurder van Lopende Benen BV worden, onder andere, geboekt op rekening 618600 (maaltijdcheques) en 618610 (MC eigen bijdrage).

Als we aan het werkdossier van Lopende Benen BV binnen Silverfin beginnen met bijhorende exports en rapporten moeten we alles opnieuw opbouwen, omdat dezelfde rekeningen toch andere nummers hebben. Dus deze rekeningen verschillen per dossier.

EUREKA!

Hier komt AI mapping tot zijn recht.

Door achter de schermen gebruik te maken van het rekeningstelsel van Silverfin, moeten we telkens maar één rapport bouwen en/of één export bouwen en/of één werkdossier bouwen voor het kantoor. Deze toepassing zal universeel de juiste rekeningen selecteren zodat het kantoor altijd dezelfde visualisatie krijgt met de juiste “gemapte” rekeningen.

Straffer nog, Silverfin zal de originele rekeningen ook tonen en niet zijn eigen rekeningstelsel opdringen. Het eigen rekeningstelsel kan je puur op de achtergrond (in de “codering”) laten processen.

Daarom lijkt het voor ons een must om deze feature zeker te onderzoeken, want het is DE stap naar een uniforme manier van werken en naar standaardisering van jouw afsluiting, compliance, exports en rapportages.


Nog belangrijker!

Eens we deze mapping gebruiken, zal het toewijzen van de hashtags nog automatischer gebeuren en vooral correcter. Omdat we vooraf definiëren welke rekening (eigen stelsel) er staat voor welke rekening (Silverfin stelsel) – zie illustratie.



Word on the street is dat dit binnenkort ook ervoor zal zorgen dat de module vennootschapsbelasting en later de module jaarrekening hierdoor enorme automatisatie zal genieten.

Artificiële Intelligentie

Waar staat de AI voor? De mapping op zich is niet nieuw binnen Silverfin, maar was redelijk tijdrovend. Laat nu net dat hetgene zijn wat accountants niet hebben: tijd! Hierdoor is de ontwikkeling gebeurd, om zo deze mapping door het Silverfin AI team te laten voorstellen. Zo moet de mapping nog enkel gecontroleerd worden en hoef je deze niet rekening per rekening manueel op te bouwen.

Na uitvoerig testen kunnen we concluderen dat Silverfin 85% juist mapt en gemiddeld 15% twijfelt. Die twijfel blijkt echter zeer onterecht, want 95% van deze gevallen zijn juist.

Concreet: AI mapping kost jou (éénmalig) 6 tot 12 minuten per dossier, maar zal jou op kantoorniveau veel meer opbrengen. Zeker als je dieper wil inspelen op snellere adviezen en sturing voor jouw klanten.

Goed om weten: zodra er een nieuwe rekening is aangemaakt bij een dossier zal Silverfin jou eerst vragen deze te mappen, alvorens je kan verderwerken.
I D E A A L
Gedaan met de rode ballonnetjes achter de rapporten van niet-toegewezen rekeningen!

BESLUIT

AI mapping in Silverfin zorgt voor een uniforme werkwijze en visualisatie op kantoorniveau ongeacht de verschillende gebruikte grootboekrekeningen op dossierniveau.

Benieuwd naar meer? Bezoek onze stand op hét event van het jaar: Fast Forward op 4 mei 2023 of boek een vrijblijvende afspraak met ons!