Vragen accountants veel geld voor niets?

Bert Callens - Column - Vragen accountants veel geld voor niets?

Adviseren, adviseren, adviseren, dat is wat de klok slaat. Kantoren die future-proof willen zijn, moeten starten met adviseren. Maar wat deed de accountant de voorbije jaren dan? Waren de accountants dan adviesloos?

De kip of het ei?

Laat ons nog even nog een stapje verder gaan. Wat heeft een accountant nodig om advisering te kunnen voorzien? Gegevens. Broodnodige data (facturen, financiën, loon, beantwoorde vraagstellingen etc.) die inzichten geven over de onderneming. Zo kunnen er conclusies getrokken worden en worden vooruitzichten duidelijk. En net daar wringt het schoentje. 

Een accountant zou heel graag alle nodige vraagstukken oplossen om in de eerste plaats de ondernemer correct en tijdig te kunnen voorzien van wettelijke verplichtingen, alsook van cijfers. Deze cijfers zijn de eerste stap naar advies op maat voor de ondernemer. De ondernemer ziet echter het nut niet in van alles tijdig en correct aanleveren, laat staan om alle mails te beantwoorden, omdat hij toch “niets” in ruil krijgt. Dat is de perceptie die heerst en waar aan gewerkt moet worden, langs beide kanten. Al ruikt dit eerder naar een kip-en-eiprobleem.

Voor wat hoort wat

Ik hoor nog steeds van vrienden en kennissen dat ze het frappant vinden dat accountants veel geld vragen voor “niets”. Wordt het geen tijd om duidelijkheid te scheppen en het voor-wat-hoort-wat-principe uit te leggen? Een ideale start van duidelijke communicatie!

Een accountantskantoor met bekwame mensen, uitmuntende tools en een sterke efficiëntie is nog steeds niets als de ondernemer niet tijdig aanlevert of reageert op vraagstukken van de accountant. Pas als deze boekhouding op punt staat, kunnen sterke adviseurs duidelijk conclusies trekken en in gesprek gaan met de ondernemer. Ik vergelijk het graag met de afdeling business controlling (advies) die wacht op de afdeling finance (boekhouding), voor ze kunnen starten met het oplossen van strategische vraagstukken. Dat niet elke accountant een expert is in advisering ontken ik niet. En daar is zeker niets mis mee, al denk ik dat elke accountant een minimum aan begeleiding voorziet.

Perfect match accountant

Beste ondernemers, mag ik aan jullie vragen om jullie administratie beter op orde te hebben? Als dat in orde is, kan je op zoek gaan naar een accountant die jou wakker schudt en jou blijft motiveren om regelmatig en volledig aan te leveren. Deze perfect match accountant moet zorgen dat jouw administratie wettelijk in orde is en blijft. Hij geeft jou de broodnodige inzichten om tijdig te schakelen in jouw onderneming.

Concrete tip: Stel verwachtingen op van elkaar. Doe dit op korte en op lange termijn. Wat verwacht ik als ondernemer van mijn accountant en wat verwacht de accountant van de ondernemer? Meestal begin je bij de korte termijn, zodat iedereen snel kan doorpakken en alles in orde wordt gebracht. Nadien kan je je gaan focussen op de langetermijnvisie en zal de samenwerking blijven groeien. Als deze manier van samenwerken vooraf wordt bepaald, is er een duidelijk doel waar jullie beiden naartoe werken. En dan kan je duidelijker afstemmen of het een match is!

Think about it! 😉

 

Boek vrijblijvend jouw kennismakingsgesprek om hier verder over te sparren.